Byrådsmedlem Charlotte Riis Engelbrecht, Socialdemokratiet, skriver:
Opvokset på landet med egen have og med bedsteforældre, der gladeligt delte ud af deres erfaringer med at lave mad og ikke mindst lærte mig omkring de forskellige råvarer og sæsoner, så glæder det mig, at vi de sidste par perioder har fået sat fødevarer og bæredygtig på programmet og at det efterhånden er blevet en naturlighed at indtænke lokale fødevarer og bæredygtighed ind, når vi laver mad på vores kommunale institutioner.
For mig er det også et stort ønske – nogle vil kalde det en kæphest – at vi som kommune er med til at undervise/understøtte vores borgere – i alle aldersgrupper – i hvordan man kan arbejde med råvarer. Det er ikke alle der er så heldige som jeg har været at få det ind fra barnsben af, og som har fået lov til at være med i køkkenet fra jeg var helt lille. Det betyder at vi har en befolkningsgruppe, der ikke har basisviden om hvordan en grøntsag ser ud når den kommer direkte fra jorden kontra hvordan den ser ud i smukkeseret tilstand i supermarkedet. For dem kan det være svært at komme i gang med at lave mad fra bunden af, selv om de meget gerne vil.
Selv om mange sikkert vil sige at det ikke er en kommunal kerneopgave at ’mad genopdrage’ vores borgere, så er det en opgave jeg gerne vil være med til at understøtte, for det kan kun være i vores alles interesse, at vi bliver bedre til at bruge råvarer og ikke mindst de rester der bliver tilbage når vi laver mad og har spist.
Vi kan ikke alle være super innovative og kreative i vores madlavning – og de fleste af os har slet ikke tid til at være det – så der må kommunen gerne gå foran og give råd og vejledning til hvordan vi kan bruge vores lokale madvarer og hvordan vi kan minimere madspild, uden at gå på kompromis med kvaliteten og smagen.
Vores Fødevarekoordinator gør her allerede en stor indsats og jeg vil gøre mit for at arbejdet kan fortsætte mange år endnu – for der er stadig lang vej igen.

